Saturday, March 12, 2011

Film Review : HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA



Salam,

Rasanya beberapa minggu ni org akan dok bercerita pasal filem terbaru KRU STUDIO iaitu HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA....sejak kuarnya trailer filem ni, ramai yg tak sabar2 untuk menontonnya pada 10/3/2011 yg lepas...ini tidak terkcuali kepada Adie...Adie telah mengambil kesempatan untuk menontonnya pada hari pertama filem ini di tayangkan...since Adie tahu ramai yg akanpergi menonton, so Adie pun menontonnya di sebelah pagi...ermm ingatkan pagi tak ramai..leh tahan jugaklag ramainya...ramai yg pontoeng kerja ker?..hehehe

Apa nak ckp ya pasal filem ni...nak citer sinopsis, semua leh google jer...hehehe...overall filem ini sebuah filem Melayu yang boleh dibanggakan seperti mana filem komersial PGL....so 4.5 bintang Adie bagi...dari segi jalan citer 3.5 bintang, segi lakonan 4 bintang, ke flawless an CGI, 3.5 bintang, musik  4 bintang (1st filem malaysia yg bekrjasama dgn Malaysian Philharmonic Orchestra mcm filem Hollywood selalu wat)

Filem ini bagi Adie mampu meletakkan Malaysia di mata dunia dan tidak hairan sekiranya ia akan ke Festival Filem Cannes seperti mana PGL....dan tidak hairan juga sekiranya filem ini akan di jadikan teater musikal di IB...hahahaha....

So kepada sesiapa yg belum lagi bekesempatan menonton HMM ini, pergilah menonton di pawagam berhampiran anda sekarang....sokong industri perfileman negara kita...Selamat menonton


Salam sayang,


5 comments:

Badboy91 said...

Aman plan nak tengok citer nih~
tunggu masa jer..

eeri jeremiah ivanovic said...

most of my friends ckp cite nie busan... 2-3x gak diorg tertdo... asyik belawan x abes2...

Iqtaqullah Iman Adam said...

baru tengok semalam...tabik spring kat crite ni cume part mule2 nak tunjuk tajuk tu...mcm gaya harry potter da......tapi crite ni mmg best...x macam tgk filem melayu je......

Iqtaqullah Iman Adam said...

tabik spring dengan cerita ni...tak macam tengok crite malayu....tapi permulaan cerite mase dia nak tunjuk tajuk cerite tu mcm crite harry potter da.....

Adie Waridi said...

@badboy:
aman pergila tgk dan nilai sendiri k..

@eeri:
hahaha...tertido...erm no komen bab tu..memng mcm agak slow sikit

@iqtaqullah:
yup masa intro memng cam harry potter...tapi masa ending pulak secara mengejut..hehehe..but tak berapa suka sgt ending punya CGI..tak gempak sgt bila dia tunjukkan persekitaran Langkasuka tu