Thursday, February 17, 2011

Mentarang..what the hell is that?

Salam,

Sebelum citer pasal mentarang ni...just nak bagitau yg Adie dah back on track...tak mau emo2 lagi dah...hehehe...ok2..so next entri ni Adie nak citer pasal mentarang....hah apa kebendanya mentarang ni erk?....tula Adie pun tertanya2 la sehingga Adie sendiri melihat mentarang tu ngan mata kepala Adie sendiri...

Seyes ckp Adie memng tak pernah dgr or even tahu adanya binatang bernama mentarang ni...kalau korang nak tahu mentarang ni adalah sejenis siput yang lebih kurang mcm kupah, kepah dan seangkatannya. Dan mentarang ni hanya boleh ditemui di Perlis, sekitar Pantai Remis dan Sabak Bernam, Selangor...ooppsss did Adie mention SAbak Bernam?...yeahh...last week Adie lalu Sabak Bernam otw ke majlis perkahwinan kawan sekolah rendah Adie...masa otw ke Hutan Melintang, asyik nampak signboard MENTARANG jer...so masa otw nak ulang ke Shah Alam, Adie dan kawan Adie pun singgah la kat salah satu gerai yg jual mentarang ni....byk2 gerai yg ada tulis MENTARANG ni, kebnyakkannya masih tutup..mula2 dah mcm putus asa la...tapi nasib baik ada satu gerai kat penghujung jalan ada jual mentarang ni...so apalagi terus la berhenti...

Turun dari keta terus pergi kat gerai tu dan nampaklah mentarang ni...i was like...besarnya...how to eat this thing...hehhehee...Adie cuma harap tak kena sedut..coz i'm not good in sucking...hahahaha...that is why i don't eat siput sedut...ok back to his mentarang this...so we ordered mentarang bakar...1 kg is about RM8...okla...so kami order la....


Nak tahu rasanya?...nak ckp macam mana erk...taste like kerang pun ada, lala pun ada...coz they all the same, cuma membeakannya adalah bentuk mereka..so sedapla...just apa yg kureng adalah air asam yg makcik tu wat..tak cukup kick...kalau ada pencecah sos thai , Adie rasa lebih bagus daripada air asam makcik tu...sorry makcik..tak bermaksd nak kutuk but itulah kenyataannya...even ur milo is not that good auntie...oppss i did it again....skip about that...walaupun tak berapa gemar ngan air asam makcik tu, tapi habis gak la makan mentarang ni....after all, the pakcik gave us some jambu air n mangga as desert...free of charge...promoting his fruits from his orchard...kind of him don't u guys think so?



Anyway, mentarang ni memng sedap...sedap bila di bakar...kalau masak tumis pedas lagi sedap kot...erm yummy...so kalau sesiapa yg tak pernah cuba dan teringin nak cuba pas baca entri Adie ni, adalah digalakkan mencuba ya...bila lagi nak cuba makan makanan laut di Malaysia ni kan...wah cakap mcm bukan org Malysia jer...okla...selamat mencuba ok...kalau lalu Sabak Bernam tu...singgah2 la kedai yg ada signboard mentarang ni....

Pas dah kenyang makan, kami ke Bukit Malawati pulak...nak tahu Adie wat apa kat sana, tunggu entri yg berikut nya k...


Salam sayang,

4 comments:

Ryu Hazmie said...

mentarang.. aritu tgk gak pix member makan2.. ermm patut cuba neh!

i'm shin... i'm inesen said...

mentarang tu sepupu sepapat kupang ek?

sham said...

sedap mentarang nih...

ari tu masa otw balik dr K.Selangor...beli 3 kilo...

balik rumah masak sendiri...sedap....:D

Hersaiful Herwan said...

Bini aku orang Sabak Bernam. Aku dulu pun tak tahu menatang ape mentarang tu. Tp skang ni dah tahu la dan mmg dah selalu makan mentarang tu. Biasanya mentarang ni direbus atau dibakar aje. Mmg lazat dan nikmat. Aku rasa ko beli kt jalan utama tu mmg 1 kg = RM7 @ RM8. Kalau beli dkt lorong-lorong kecik cuma RM4 aje sekilo.