Thursday, December 30, 2010

MOVIE REVIEW : Death Bell 2 & Aku Masih Dara


Aktiviti : Menonton filem "Death Bell 2" dan "Aku Masih Dara"
Tarikh : 29 Disember 2010
Tempat : GSC One Utama & Cathay Cineleisure, eCurve
Masa : 9.00mlm & 11.30mlm

Salam,

Semalam Adie bertemankan 3 rakan yg lain iaitu Adam, Timmy dan Husni menonton preview filem horror Korea "Death Bell 2; Bloody Camp". kenapa berempat sbb Adie hanya Adie 4 tiket jer courtesy dari The Star dan RAM Entertainment...

Anyway tak ramai yg hadir tuk preview filem ni..thru out daripada 178 tiket yg disediakan tak sampai 20 org menonton filem tersebt..Mungin kerana ramai yg menonton perlawanan bola 2nd leg antara Malaysia dan Indonesia...btw tahniah kepada Malaysia kerana memenangi perlawan tersebut.

Sebelum Adie menulis mengenai filem "Death Bell 2" ni, anda semua boleh menontonnya mulai hari ini iaitu 30 Disember 2010 di pawagam berhampiran anda....

Filem "Death Bell 2; Bloody Camp" mengisahkan mengenai 30 org pelajar yg terperangkap di sekolah mereka semasa mereka menghadiri kelas lanjutan bagi pelajar2 cemerlang ketika musim cuti sekolah. Kejadian pembunuhana mula terjadi satu persatu yg menyebabkan keadan semakin genting dan para elajar tersebut harus mencari jawapan siapakah pembunuhnya sebelum mereka menjadi mangsa seterusnya...Filem ini bermula apabila seorang demi seorang yg terlibat dlm pembunuhan seorang pelajar yg merupakan perenang harapan sekolah mati dibunuh 2 tahun sebelumnya...

Bagi Adie filem ini simple dan mudah difahami cuma pada mulanya mungkin penonton akan agak keliru apabila watak See-he asyik teringatkan kisah lampau dan flashback muncul. Dan juga mungin terkeliru apabila 3 watak utama memiliki paras rupa yg hampir sama...almaklumlah org2 Krea ni style mereka hampir sama....si dinasihatkan teliti betul2 watak agar anda tidak terkeliru...

Adie adalah merupakan penggemar filem2 genre begini dan kisah2 horro daripada Koera dan Jepun adalah pilihan Adie walaupun Adie dah boleh baca cara garapan filem itu dan kesudahan filem2 dariada Korea dan Jepun...pada awal cerita akan dipenuhi dgn adegan yg sungguh menakutkan dan seram dan selalunya endingnya akan dipenuhi adegan air mata, sedih dan sayang...tidak juga terkecuali dgn fiem ini...endingnya membatkan kita agak sedih pabila mengetahui kebenaran pembunuhan seorang perenang sekoah tersebut...Lagi satu perkara yg selalu menarik perhatian Adie pabila menonton filem2 dari Korea dan Jepun yg bergenre sebegini, adalah perkaitan antara setiap watak yg dirungkaian sedikit demi sedikit dan adakalanya kita tidak menjangka bahawa watak tersebut juga terlibat sama...story boardnya menarik dgn memaparkan hubungkait antara satu sama lain...

Walaupun filem ini mungkin tidakla sehebat yg org mungkin harapkan tapi bagi Adie masih boleh untuk ditontonni dan bab yg paling Adie suka apabila salah seorang pelajar dibunuh dengan motosikalnya sendiri yg telah dilengkapi dgn blade yg tajam...sungguh seksa sekali

So enjoy the movie k...habis jer movie kat GSC One Utama, kami terus pula ke Cathay Cineleisure tuk tgk "Aku Masih Dara" sbb Adie ada 5 tiket free..hehehe...free je Adie ni kan..well seronok apa dapat benda free...jimat sikit...nak berhibur ena bijakkan...






"Aku Masih Dara"...sebenarnya Adie seniri pun tidak sangka akan tgk filem ni...sbb Adie kalau ikutkan kurang sikit nak tgk filem Melayu..tapi bergantung kepada pelakonnya...but sekarang Adie mula pandai tgk filem Melayu....

Filem ni, bagi Adie secara personally...sungguh menarik...ianya simple tapi membawa mesej yg sungguh baik berkaitan dgn Islam....Filem yg berkisarkan dengan ehidupan 3 remaja yg merupakan sahabat baik yg beragama Islam tetapi memiliki cara hidup dan amalan yg kebaratan...

Apa yg menarik mengenai filem ini adalah watakwatak utama iaitu Aleesya, Sofea dan Hani...dan bagaimana perkembangan watak mereka sungguh menarik...Honstly, Adie tersentuh dgn filem ini yg memaparkan kehidupan remaja Islam yg Islam pada nama sahaja...yg Adie rasakan ianya memng realiti kehidupan seakrang....bagaimana pengarahnya En. Ahmad Idham mengupas setiap karakter dgn permasalahan masing2 dan latar belakang masing2....bagi Adie ianya menarik...dan ternyata memberi kesan kepada diri Adie dan membuatkan Adie tertanya2 pada diri Adie sendiri...adakah Adie hanya Islam pada IC sahaja?..tapi secara jujur salah seorang watak tersebut begitu rapat dgn Adie..sbb tu Adie suka sgt...seolah2 itu adalah diri Adie...yup Adie tidak sesempurna kekawan seIslam dgn Adie....

So pergilah menonton walaupun ketika anda menonton nanti anda akan nampak ada yg ketawa pada babak tertentu....sbbnya bagi Adie kita ketawa pabila melihat babak tersebut misalnya pergi kelab minum arak sbb kita tahu realitinya ianya benar dan kita ketawa kerana kita tidak mahu mengaku keadaan itu....fikir-fikirkan....

balik umah jam 3.00pagi..ayoo ngantuk sgt...hari ni penuh ngan aktiviti jumpa client...


Salam,
Adie Waridi Adanz Hamdanz

1 comment:

Cap Api said...

mmg ske tgk citer2 korea nih..
aku masih dara tu xtgk lagi..