Sunday, October 17, 2010

Adie Waridi & Green Card


Salam,

Aktiviti : Kursus Green Card
Tarikh : 17.10.2010 (Ahad)
Masa : 9pg
Tempat : Ipoh


Salam,

Green Card? Apakah itu? Card kredit kah?...hahahaha...ni yang nak habaq mai kat sesiapa yg mungkin x tahu...Green Card atau juga dikenali dgn bahasa Malaysianya Kad Hijau... Green Card ni adalah kad yg merupai kad pengenalan and tapi ianya hanya dikeluarkan kepada org2 yang terlibat atau bakal terlibat dgn kerja2 di tapak pembinaan. Selaian sebagai pass tuk memasuki kawasan site ianya melindungi pemilik kad dgn insuran. So intulah dia Green Card...

So pada hari Ahad 17.10.10 ni, Adie telah di hantar oleh Sinar Aswan Enterprise iaitu sebuah syarikat pembinaan yg dimiliki oleh ayah kawan baik Adie untuk menghadir kursus sehari Green Card Program di Ipoh...(sbb tu balik Ipoh naik ETS)..

Program tersebut bermula jam 9pg dan berakhir pada jam 4ptg...Adie tak sempat breakfast sbb dah terlewat ke tempat kursus..cuma minum teh panas jer...Ramai juga yg dtg menghadiri kursus tersebut daripada pelabagai kaum, agama, dan juga kewarganegaraan...mesti heran kenapa ada warganegara lain ker?...yup...kan sepeerti yang anda lihat di dlm sektor pembinaan ramai warganegara lain turut terlibat, so mereka juga tidak terkecuali untuk menghadiri kursus ini untuk mendapat kat Green Card.

Penceramah adalah penceramah separauh masa dan bukannya org CIDB (Construction Industrial Development Board) iaitu En. Aziz Abas. Kursus satu hari ini lebih menekankan perkara asas mengenai keselamatan dan kesihatan di tapak pembinaan...Segalanya diceritakan...walaupun Adie rasa ramai yg hadir agak kebosanan sbb dari air muka nmpak diorang tak ambil peduli sgt hal2 keselamatan...mcm sepeeerti biasa kita ambil endah tak endah...majority yg hadir adalahyg dah berusia...maklumlah kebanyakkan yg wat bisnes sendiri..bos la katakan....

Tiada apa yg byk Adie boleh komenkan pasal program ni...Sebenarnya program ini adalah penting, sbb selalaunya kontraktor akan ambil langkah mudah dalam segala aspek..asalkan dapat cut kos...tapi bila difikirkan apalah untungnya kalau ada yg mati kerana benda2 yg disebabkan kecuaian pihak tertentu...Kursus hari ini sedikit sebnyak mengrefreshkan Adie mengenai kepentingan faktor penjgaan keselamatan dan kesihtana di tapak pembinaan...lama tak dgr term2 civil engineering...almaklumlah dari civil engineering ke wedding & event decorator..idak ke jauhnya tu...huhuhu...

Habis kursus, setiap peserta diberikan sijil dan borang kembali untuk dihantar ke pejabat CIDB Ipoh....so esok pagi Adie akan kembalikan borang tersebut untuk dptkan Green Card Adie...untuk membuat kad ini, dikehendaki membayar RM50...Ketika memdengar ceramah yg diberikan ada beberapa perkara yg menarik perhatian Adie dimana pabila memliki Green Card nanti, Adie berpeluang untuk menghadiri kursus kemahiran yang dikelolakan oleh CIDB samada secara percuma ataupun separuh harga....menarik bukan...pasti Adie akan lakukan untuk menambah skill dan pengetahuan Adie...


Sijil yg Adie dapat

ANyway, ianya pengalaman baru bagi Adie ....nak tunggu Green card Adie siap lak


Salam sayang,
Adie Waridi Adanz Hamdan

No comments: