Sunday, October 17, 2010

Adie Waridi & ETS


Salam

Aktiviti : Balik Ipoh naik ETS (Electric Train Set)
Tarikh : 16.10.2010 (Sabtu)
Masa : 2.ooptg
Tempat : KL Sentral - Ipoh


Wah lamanya Adie tak update blog ni....sian kat follower adie walaupun baru 134org..hehehe...maaf deh agak bz...walau apapun ADie cuba gak nak update pasal diri Adie..pasal life Adie yang penuh dgn drama..penuh drama ker?...ntahla...

Kali ni just nak share pasal trip Adie balik ke Ipoh guna perkhidmatan terbaru dlm keluarga KTM iaitu ETS (Electric Train Set)...ala yang ala2 keretapi laju kat oversea tu....ni merupakan kali pertama Adie naik perkhidmatan ini..so memandangkan Adie ada urusan di Ipoh pada 17.10.2010, so Adie mengambil kesempatan untuk menggunakan ETS balik ke Ipoh...lagi satu sbb kerana Adie malas nak turun naik tren tuk ke Bukit Jalil naik bas balik Ipoh...ok tak alasan tu...

Adie beli tiket ETS ni pada hari Jumaat..beli kat mana?..kat KL Sentral...erm kenalah travel dari Shah Alam ke KL Sentral jap...mesti ada yg tertanya tak cuba beli kat stesen komuter ker?...hah jawapannya, memng xleh beli daripada stesen komuter..Adie dah pergi tanya kat stesen komuter Shah Alam Seksyen 19 sbb ingat leh la dpt beli tiket n x perlu ke KL tapi hampa jawapannya...Adie dikehendaki membeli tiket ETS di KL SEntral ataupun Stesen Keretapi KL....tiket ETS tuk bbalik Ipoh pula berharga RM30 sehala...so kalau dua hala RM60 ler...mahalkan..boleh tahanla...tapi kalau nak tahu itu adalah harga promosi selama 6 bulan bermula daripada bulan Ogos 2010....kalau tak silap Adie harga asalnya nak cecah RM60 sehala...sure ada yg ternganga dgr or baca....well dgn RM30 ni pun mulut org ramai dah berbunyi sbb kalau orang bijak pandai wat kira2...kalau 4 org naik ETS kena byr RM120 sedangkan kalau mereka naik keta sendiri tidak mencecah byk tu...alasannya itu peengangkutan awam so harga patut rendah...erm tapi Adie rasa itu adalah harga yg paling rendah tuk perkhidmatan seangkatan di dunia ni...erm ntahla..masing2 ada hak bersuara..bagi Adie senang je..kalau rasa tak mampu tak yah naik ETS bawa jer kereta sendiri...abis citer..tak gitu Senah...oo membebel lak en Adie kita ni...


Tiket ETS Perjalanan KL Sentral - Ipoh

Stesen2 yg akan dilalui

Harga tiket mengikut destinasi

Berbalik kepada citer asal...Adie memng menunggu saat ni sbb Adie dah lama melihat rupa bentuk tren ni di billboard kat Slim River di mana di situlah site office tuk double track ni...so teruja la ngan designnya ala2 bullet tren gitu...ETS ni ada 6 gerabak iaitu A,B,C,D,E,F dan Adie dapat koc C....kebetulan dlm koc C tuk ada kantin...ooh betapa sukanya Adie, sbb ADie sgt kelaparan kerana tak sempat lunch...nanti Adie citer pasal makanan dia...Adie citer pasal interiornya...secara keseluruhan hiasan dalamannya sama dgn komuter yg sedia cuma biasala benda baru segalanya nampak fresh dan menarik...yela barang baru katakan...dgn kemasan tempat duduk berfabrik warna merah berwarna warni macam seat kat pawagam, kerusi yg boleh dilaraskan dan tempat meletak makanan...segalanya sempurna...yang Adie perasan setiap koc terdapat dua skrin yang sentiasa memaparkan tempat2 menarik di Perak dgn kerjasama virtualmalaysia.com.my...menarik sungguh info dan visualnya...apa yg menarik perhatian Adie lagi adalah setiap koc ada pramugarinya tersendiri..so ada 6 koc ada 6 jelitawan....siap berpakain uniform lengkap yg berwarna hitam kuning dan beg sandang kecil 4segi ala2 mcm pramugari...apa yg Adie perasan sepanjang perjalanan tersebut, tugas mereka adalah memastikan spara penumpang berada dlm keadaan yg selesa, mereka sentiasa membantu sekiranya terdapat sebarang pertanyaan dan mereka juga yg check tiket kita nanti....yang penting senyuman tidak pernah lengkang daripada bibir mereka...dgn make up yg simple dan bersanggul sungguh menambah tarikan pemandangan yg ada...cuma diorang takde la wat demo keselamatan ketika tren bertolak seperti dlm kapal terbang....masa tren mula bergerak, Adie membayangkan juga kalau2 pramugari tren ni akan wat demo keselamatan...hehehhe...manalah tau kan...tidakkah ianya menarik...



Kemasan dalaman koc


Pramugari sedang membantu


Cantik tak I?

Sedikit info lagi mengenai ETS ni...ETS ni boleh mencapai kelajuan sehingga 160km/j dimana average kelajuan adalah 110-120km/j...kelajuan yg paling laju akan dicapai oleh ETS semasa perjalanan itu adalah 145km/j ketika menghampiri Tg Malim & Kampar..kalau anda tak percaya, naik ETs dan tgk meternya di tempat yg Adie sebutkan...oh ya pasti Adie yg tertanya mcm mana pulak Adie leh tahu kelajuannya...camna erk...sbbnya kelajuan ETS akan dipaparkan pada 2 skrin yg terdpaat dlm setiap koc....so Adie tidak propa ok..fakta dan bukan auta...


Salah satu skrin yg ada dlm setiap koc. Memaparkan visual tempat2 menarik dan juga halaju tren

Berbalik kepada makanan....Adie pada hari itu sungguh la lapar..tapi Adie cukup malas nak bangun daripada tempat duduk dan bergerak ke kaunter kantin yg sebenarnya hanya dalam 10 langkah jer..hahahha...kekwatkan...memng pun...so ADie duk asyik tgk jela akak2 yg bertugas kat kantin tu sehingga pada satu masa iaitu lebih kurang sejam selepas tren bergerak salah sorang pekerja itu berhenti di kerusi Adie dan bertanya " Nak order apa2?"..masa tu Adie rasakan mata Adie bersinar2 happy...macam2 tau jer Adie ngah lapar masa tu...so apalagi terus order...dalam erti kata lain, penumpang boleh order makanan hanya dari tempat dudk mereka saja....apa Adie order?...Adie order nasi goreng, nescafe panas dan air mineral....harga?...cuba teka berapa?..sama mcm dlm flight ker?...anda rasa?...well makanan Adie pada hari itu berharga RM9 jer...sedap?...anda rasa?...ok2 Adie buat penilaian tanpa mengira perut yg sgt lapar ketika itu...nasi goreng sesedap rasa tapi better makan masa ngah panas, dan air nescafe mestilah sedap sbb guna Nescafe 3 in 1...ko gila tak sedap...hehehhe..overall ADie berpuas hati...habisla Adie makan...

Lunch Adie

Secara keseluruhannya, Adie berpuas hati dgn perjalanan balik ke Ipoh menggunakan ETS, cukup selesa dan mengambil masa 2jam 16minit dan berhenti di 9 stesen. Lagi satu kepada sesiapa yg nak balik Ipoh naik ETS, kalau anda dapat seat C,D tuk setiap koc anda akan menikmati pemandangan yg cantik terutamanya bila menghampiri Gopeng dan seterusnya...kerna terdapat banyak tasik2 dan lombong selain daripada pemandangan yg serba hijau...anda akan melihat sekawan kerbau dan lembu malah kambing dan juga burung2....selain daripada kawasan perkampungan...


Antara pemandangan yg akan anda lihat

Isnin ni InsyaAllah Adie akan balik ke KL menggunakan ETS lagi kali ni nak tangkap pic depan ETS dan sebelum masuk pintu ETS or ngan pramugarinya..hehhehe..sbb masa balik Ipoh Adie sorang so camno nak tangkap gambar ngan pose2 yang menarik...

Seperti biasa gambar pemilik blog mesti ada...Chak ingat Adie?


Pesanan terakhir kepada Kak Heze, boleh la kita balik Ipoh ramai2 naik ETS yek akhir bulan ni..nak jumpa blogger Nemo kan...dan kepada Amier, harap penjelasan serba sedikit mengenai pengalaman Adie menaiki ETS membuatkan anda mungkin teruja untuk naik saja2...huhuhuhu


Salam sayang,
Adie Waridi Adanz Hamdan

3 comments:

Qarl said...

my god

siyes menarik!

nk g ipoh la cmni

tibe2

Adie Waridi said...

hehehe..memengmenarik...ala wat trip pergi balik saja2..hahhaa

Hezesuze said...

wah haruss terjah ets nie kan uols...so camne ngan plan kita ujung bulan nie?? jadi tak?? sbb nk mintak duit ngan abg pomen nie ahakss