Monday, June 28, 2010

Cameron Highland

Makan cotton candy..sedappp..hehehe


Salam,

Lama tak update ni...bz ker? ntahla..modd kureng rasanya...tapi syg lak Adie tak update blog nie...so nak gegehkan diri la nie...entry kali ni nak citer perihal g Cameron Higland ngan family...bila?..pada 16 June yg lepas...sekarang dah 28 June...hahaha...lama giler baru nak update...update sudahh...

Pergi Cameron balik hari jer...kakak aku, Sis OA ajak balik Ipoh pada malam Selasanya sbb dia balik sorang..anak semua dahbalik Ipoh last week...abg Ipar lak takleh join sbb bekerja...so Adie pun terimala ajakkannya sbb sian lak kakak Adie tu drive sorang2...terutama mak Adie....yg penting Adie drive mlm tu tanpa gunaspek mata...rabun jauh lak tu..tapi wat mcm nampak jer..alhamdulillah sampai gak Ipoh (spek mata salah letak mana ntah)

So pada hari Rabunya, kami pun g la Cameron...yg pergi hanyalah Adie, kakak dan anaknya 4 org, ayah dan bibik kakak...mak tak ikut sbb jaga anak buah lagi sorang..anak abg Adie...Adie rasa ni adalah kali kedua atau ketiga Adie keCameron....bertahun kot tak g sana...kali ni ikut jalan baru dari Simpang Pulai ker Cameron....kira2 dlm sejam gak baru sampai Cameron tu...

Tak byk perubahan yg Adie lihat kecuali bertambahnya tempat org bercucuk tanam sayuran...well sebenarnya takde plan sgt apa yg nak wat kat Cameron ni since kami g day trip...so bendawajib yg mesti pergi adlaah kebun strawberi dan ladang teh....

Kami pergi beberapa kebun strawberi di Cameron ni..konon2nya nak tgk strawberi yg tgh masak ranum, tapi malangnya kami dtg bukan pada musimnya...so langsung takde buah strawberi yg besar n masak ranum....memangdangkan kat strawberi terlalu byk kebun strawberi so kenalah g setiap tempat tu kalau boleh sehingga lah jumpa kebun yg agak menarik...setelah 4 kebun akhrinya Adie rasa BIG RED STRABERRY FARM adalah yg terbaik ya...sbb kebun nya besar sgt sehinggakan parking lot berlapis2 di lereng bukit dan sungguh teratur kebunnya..bukan setakat kebun strawberi jer tapi semua sayur-sayuran dan bunga...yg penting ada sekali kedai makan....













Adie malas nak citer bab g beli barang seperti sayur2an kat Cameron ni sbb tu adlaah antara benda yg wajib kotbila org ke sini..tak ketinggalan kakak dan ayah Adie..hehehehe..layan cukup..yg penting jumpa seseorng yg sungguh menarikperhatian di Cameron...di menjual kasut CROCs kat tempat tu....yg penting ramai giler beli CROCS dia...tetiba rasa pelik gak sbb mcmlah kat tempat diorng takde CROCS...hehehe..kat tanah tinggi gak ko nak belikan....but again itulah dinamakan rezeki....tapi seyes best cuci mata...hahahaha....

Last destinasi kami sebelum pualng semulaker Ipoh adalah ladang teh...tempatnya di BOH TEA CENTRE SUNGAI PALAS....menarik sgt...ni first time Adie g tempat ni..sbb dulu Adie ingat Adie g ladang teh yg betul2 kat tepi jalan di Tanah Rata....kat tempat dulu tu pun menarik gak viewnya dan adasebuah kedai yg jual barangan teh...tak kurang hebat juga kat BOH TEA CENTRE ni....yg penting jalan nak ke sana sungguh mencabar tahap pemanduan Adie...yela dah jalannya, jalan ladang yg kalau selisih tu sama ada jatuh ke tepi ladang atau tak jalan langsung....nasibbaikla Adie agak cekap ya...hahahaha....

Bagi Adie berada di ladang teh ni adalah pengalaman yg sungguh indah...segalanya indah dan hijau...dgn bauan teh nya..sungguh menyamankan....sempat la Adie dan anak buah g tgk kilang memproses teh di situ....BOH TEA CENTRE ni lengkap ngan segala info yg kita nak tahu mengenai industri teh di Malaysia ni terutamanya produk BOH....perkara terakhir yg ADie rasa smeua org patut cuba bila berada di pusat teh ni adalah minum teh dulu kat cafe dia yg mengadap kawasan ladang teh ....sungguh nyaman....wlaupun harganya agak mahal..tapi pengalaman anda berada di situ sambil minum teh tarik nya yg sedap akan berkekalan di ingatan....Adie memng tak tipu sdap sgt teh tariknya...dan tak lupa juga butter cake dia....

Apa yg menyedihkan Adie adlaah sbb, sepanjang berada di Cameron, Adie tak dapat nak bergambar byk sgt sbb takde org nak tolon ambilkan gambar dan juga Adie lupa charge bateri kamera...merasalah kan...samapi kat atas bateri habis setelah beberapa snap....benciiiiiiiiiiii.....tapi itulah pengajaranya...lainkali charge sebelum g mana2 ya en Adie....









Walaupun tak byk aktiviti yg boleh dilakukan di sana, tapi Adie rasakan Cameron tidak akan membosankan untuk ADie..Adie pasti akan ke sana nanti lagi...kali ni dgn kamera yg fully charged...hahahaa...tak sabar nak tunggu rumah penginapan kakak sulong Adie siap nanti....leh la overnite lak kat sana....tunggukan kemunculan entry mengenai rumah penginapan itu....hahahaa...korang punleh la menyewa kat umah tu nanti...harga boleh dirunding....


Salam sayang,
Adie Waridi Adanz Hamdan


1 comment:

Cap Api said...

wah bestnyer gi cameron leh mkn strawbery.. sedapnyer.. gulp!