Tuesday, March 31, 2009

Talentime







Salam,

Talentime...yeah aku dah tgk 2 kali so far n aku suka banget sama filem ini....bacalah ringkasan aku

1. Macam biasa filem ni masih berkisarkan humanity subjek yg Yasmin Ahmad suka ketengahkan, kisah cinta terhalang, sebuah keluarga Melayu yg harmoni, Melayu baru...

2. Korang pasti akan berkata bila kita lihat gelagat keluarga Melur, yg mana korang pasti berkata..ala sama jer mcm keluarga dlm Sepet..yup tak lari sgt dari apa yg Yasmin memnng cuba ketengahkan...n yet keluarga Melayu yg suka berspeaking london....bagi aku dah memeng pun Org Melayu kita lebih suka ckp english dari mother tongue diorang sendiri..so no big deal...tapi keluarga yg digambarkan dlm filem ni nak jumpa adalah ibarat 1 dlm 1000....tak kisahla..itulah impian yasmin dlm sesebuah keluarga...

3. Intro citer dimulakan dgn perkataan Bismillah yg di tulis dlm bahsa Tamil...menarik...yang mempunyai kaitan dgn citer keselurhan filem ni...kenapa tulisan Tamil...

4. jalan citer yg sungguh menarik..pada mulanya aku beranggapan bahawa aku boleh membca jln citer filem ni yg mana mungkin lebih kurang cam filem2 Yasmin terdahulu tapi ternyata berbeza...garapan citer yg menarik..olah citer tuk setaip karakter menarik...

5. Pemilihan pelakon menarik . Muka baru + lama = wokehhhhhhhh..kecuali watak Melur (Pamela chong ok2 la)

6. Suka suka gile lagu2 dlm filem ni...ada OST dia aku akan beli...







7. Suka ayat2 dlm filem nie...antaranya “If you ask me to leave her, I will do it for you. But teach me how to forget her. Because my heart does not know how to and it can never do..”


8. Aku menangis siot tgk citer ni..dua kali aku tgk dua kali aku nangis...uwaaaaaaaa..touching

9. Dinasihatkan korang gi la tgk sendiri..tak rugilah..aku ckp tak rugi...degilllll tul

10. Aku bagi 5 bintang...beramai2 la ke pawagam yea


Salam sayang,
I am..."W"

2 comments:

hafrey85 said...

adik pun suka bangat citer ni walaupun point citer yg Yasmin buat kali ni pun nampak hampir sama dgn Sepet n Mohsin..Sepet cinta melayu+cina, Mohsin cinta melayu+melayu, Talentime melayu+india..tapi mmg cukup2 tak nyesal adik tgk citer ni, citer melayu yg mmg paling berbaloi untuk ditonton.. Adik tak tahan ketawa part tetiba ada budak2 pakai pampers kat tmn masa diorg tgh dating tu..cute sgt part tu..huhuhuh.. Part sedih masa mahesh kena pukul ngan mak dia, smua nangis, jac pun nangis, sedih bangat..whhaaaaa.. part plg romantic, tido satu bantal tu..fuhhh..hope satu hari adik dpt buat camtu gak ngan someone..hehehe Abg kasi 5 bintang kan.adik kasi 10 bintang utk filem ni.. Keep up the superb work Yasmin!!!

Adie Waridi said...

hahaha..bagus adik suka