Thursday, December 18, 2008

A day trip to Perak


Salam,

Part 01 : Promosi Tren Shuttle KL-Ipoh-KL

Hari Rabu yang lepas aku dan housemate aku merangkap kawan baik aku, Am telah merajinkan diri kami tuk travel ke Ipoh dengan menaiki perkhidmatan keretapi. Destinasi baru dlm perkhidmatan tren iaitu terus ker Ipoh dari KL. Kalau tak tahu lagi ala pasal double track rail yg duk sibuk bincang dan di war2kan dari dulu lagi...so yg duk diwar2kan tu dah siap projeknya...So kami ni dapat tahu bahawa ada promosi tiket RM1 sehala, so apalagi...mencuba la katanya...tapi, erm ada tapi juga..tiket promosi RM1 tu hanya untuk perjalanan masa pada 5.00 pagi dan 9.00 mlm sahaja dari hari Isnin hingga Jumaat...dan ianya free seating dan lebih menarik lagi agar anda rasa mencabar ngan perjalanan ni, tiket tu tak menjanjikan tempat duduk..so kalau tempat duduk yg berbayar harga sebenar penuh so tak dapat la duk..kena duk kalau ada tempat kosong bila ada org turun kat mana2 stesen k....

Sedikit info pasal perkhidmatan ini
1. Ianya telah bermula sejak 1hb Disember 2008.

2. Ada sebanyak 5 masa perjalanan yanng bermula seawal 5.00pg dan selewat 9.00mlm sehari dari hari Isnin-Jumaat sahaja

3. Ada dua kelas yang tiketnya Rm10 dan RM18 dimana RM10-gerabaknya tiada plasma TV dan kerusinya lebih nipis dan RM18-gerabaknya ada plasma TV dan kerusinya agak selesa

4. Perjalanannya mengambil masa selama 3 jam dan melalui 12 hentian (KL Sentral-KL-Kepong Sentral-Sg Buloh-Kuala Kubu Bharu-Tg Malim-Slim River-Sungkai-Tapah road-Kampar-Bt Gajah-Ipoh)

4. Tiket promosi RM1 hanya untuk perjalanan 5.00pagi dan 9.00mlm sahaja dan tiket first come first served


Berbalik kepada citer kami, so sejak hari sebelumnya kami tak tido..selain buat kerja apa yg patut kat umah tu seperti men tenet, supaya kami tak terlajak tido....kami bergerak ke KL jam 4pagi dan bertapa gembiranya kerana perjalan ke Kl hanya mengambil masa 20 minit saja..heaven sgt masa tu..hahahah federal tu aku yg punya..hwa3....so park keta kat perkarangan KTM lama....nasib baik free...hwa3..pastu jer terus g cari kaunter tiket...erm sesampai jer tak buka lagi...mulut aku dah membebel.katanya buka kol 4.30pg (info dari KTM Call Centre-kami call k sebelum g)...setelah menggeledah kaunter tu, rupanya ada notis kata yg tiket dijual di dalam tren..erkkk...pagi2 dah wat dosa ngata org kan...

Semasa kat platform aku ingatkan takde la mahkluk tuhan rupanya ramai gak...semua mau balik Ipoh ya....Ipoh mali talak sombongnya....tapi dlm kegembiraan menunggu tren sampai, ada gak kekecewaan yg melanda jiwa..wah bahasa...aku menggambarkan bahawa tren yg akan digunakan adalah tren laju yg pernah aku tgk gambaranya di Slim River, tapi rupanya tren lama yg selalu aku naik ke Perlis dulu...pinah impian aku...bezanya cuma ada plasma TV...tapi aku tetap berfikiran posotof..mungkin tahun depan kot bila ia beroperasi sepenuhnya....betul ker atau memng tren tu jer....ermmm...ntahla la Labu...layannnn...

Kesimpilan sepanjang perjal;an ke Ipoh...aku puas hati n aku seronok sbb kami melalui kawasan yg penuh dgn lombong dan tasik, ladang (ladang babi pun ada)...yg best kehijauannya alam...siap kobau tepi landasan lagi..heran camna diorang ada dlm kawasan landasan..ada mau kes laggar lari kobau nanti...samapi di Ipoh, ayah ku menjemput dan terus breakfast bersama...aku pun memng lapo sejak dlm tren lagi.....


Platform 1, KTM KL

Pose lagik...

Ngan Am...

Dlm tren

Stesen perhentian

Plasma TV

Tiket promosi RM1 jer

KTM Ipoh

Muka pagi hari

My dad, En Hamdan

Roti canai



Part02 : ZOOM Malaysia, Kellie's Castle, Bt Gajah, Perak

Sampai umah parent aku, Zzzzzzzzz la jawapnya sampai la kul 2...penat siot..dari semlaam tak tido...excited katakan..member aku si Am ni dari Kl lagi dok tanya apa aktiviti kat Ipoh nanti...aku secara jujurnya memng tak tahu coz, apa yg menraik kat Ipoh ek..aku pun tak tahu..aku kalau balik Ipoh selalunya g shoppng mall dan lepak mamak jer...kalau tempat pelancongan ada tapi kena kuar dari pekan Ipoh...so masa ngah drive keta ayah aku, kami masing2 takde idea..dlm otak aku masa tu nak g Ipoh Parade jer (shopping mall)..tapi dlm hati berkata gak, kang habis lak aku membeli pakaian dah la kat Ipoh ni kalau sale 70%..pastu jenama pakaian yang aku suka lak tu..cobaan sgt di kala krisis kewangan ni....lastly member aku ni kata jom g Kellie's Castle...aku ok jer..perjalanan mengambil masa 20 minit..secara jujrnya aku pun tak pernah g Kellie's Castle ni asyik lalu jer depan dia..so tercapai impian lagi..kami sampai dlm kul 3ptg..

INFO
1. Dibina oleh William Kellie Smith pada 1909. Wiliam dilahirkan di Dallas, Scotland pada 1 Mac 1870 dan datang ke Malaua ketika berumur 20 tahun untuk mencuba nasib. Kellie adalah nama kepada ibunya. Pada 1905, Smith mendirikan kediamannya yang pertama, Kellas House. Pada 1909, batu asa istna kedua didirkan sebagai simbol keagungannya. Beliau menggunakan khidmat 70 org pekerja yang kebanyakkannya dari Madras.

2. Batu marmar yang digunakan adalah diimport dari Italy.

3. Semasa pembinaannya saty tragedi menimpa dan mengorbankan pekerja dan kerana itu sebuah kuil telah dibina dimana mengikut kepercayaan kaum India ianya untuk mententeramkan Tuhan mereke

4. Istana ini mempunyai 6 tingkat menara, sel menyimpan arak, tiang2 kikih, arca Moorish, laluan kecemasan yg sempit dan dinding yang mempunyai seni ukur Greco roman.

5. Terdapat juga ruang legar di tingkat atas untuk berparti..kelasss dan juga shaft lif yang pertama di Malaya (kalau istana ni sempat dibina, luft pertama kat Malaya ni terletak kat Perak)

6. Smith diserang penyakit Pneumonia dan meninggal dunia pada umur 56 di Lisbon, Portugal dan kerana itu pada tahun 1926 semua kerja pembinaan dihentikan dan isterinya telah menjual segala harta mereka.

7. Tiket RM4 dikenakan kepada para pengunjung

Signaboard Kellie's castle, Bt Gajah, Perak

Tula istananya...cantik tak?

Rumah Kellas pertama sebelum di bina istana yg baru

Senibina yang mengagumkan



Pokok yg merupai beruang..dijumpai olejh seorang pelakon gerak khas








w
Aku masa melawat istana ni memang excited giler, coz aku ni suka sikit ngan kawasan yang digambarkan ada kisah2 misteri nusantara ni atau pun expose mistik gitu...dikatakan oleh penduduk tempatan ada ketika mereka telihat kelibat mahkluk di istana tersebut si malam hari dan juga dikatakan bahawa roh Smith selalu berlegar di koridor...benar atau tidak aku tak pasti..tapi aku tak heran kalau ianya betul..sbb dunia kita ni ni di didiami oleh manusia dan juga makhluk ghaib di alam mereka sendiri oleh tuhan...sepanjang explorasi tu..ada ketika kawan aku ni ckp jgn berada mana2 kawasan seorang diri..aku ni lak jenis hemtan kromo jer...tak baca apa2 pun yg dia siap baca sesuatu semasa nak turun bilik bwh tanah yg ada tunnel...sejak tu aku cuma baca Bismillah jer..huhuhuhu..itu jer yg aku tahu baca..huhuhu...tapi masa member aku ckp kat aku jgn duk sorang, masa tu aku berjaga2 dan terus g kat dia sbb member aku ni, dia leh nampak benda2 ghaib...so aku percaya gak la kata dia..tapi alhamdulillah sepanjang kat dlm istana takde lak rasa apa2..selalunya aku kalau g kawasan yg spooky, bulu roma tu meremang jer..ni takde lak..cuma masa kat menara..tetiba hujan turun..masa tu cuaca panas....ketika hujan tu mula turun, kawan aku terus ajak balik..aku dah mula rasa tak best gak...aku tanya kenapa tapi dia kata nantilah citer...tapi aku ni degil sbb masa tu baru half way explore takkan nak balik lakkan...aku tetap berkeras dan ckp..ala kita tawakal jer..kita dtg ngah peace gitu..so kami pun expore la sampai tak inagt dunia..pose jgn citer la..beratus shot...tapi aku tetap tak tanya kenapa kat member aku pasal hujan tadi semasa dlm istana itu...

Oh ya tarikan terbaru kat istana ni adalah sebuah pokok yg ada rupa beruang..itupun dijumpa oleh seorang pelakon gerak khas...memang dia wat gerakan khas dia sendiri...kami berada di sana hampir sejam lebih...bagi aku , aku puas....dlm perjalanan balik, aku tanya member aku pasal hujan panasa tadi..dia ckp kalau masa hujan panas dan kita berada di kawasan yg beitu selalu benda ghaib ada sama ada "mereka" bertujuan untuk mengaco, berkawan atau pun memberi sesuatu....ermm betul ker...dlm hati aku terdetik, padahal masa tu memng dah nak hujan, so kebetulan la hujan masa kami kat situ...huhuhu..tapi ia terus menjadi misteri bagi aku....ataupun kawan aku tu taknak bgtau dia memng ada nampak sesuatu kat istana tu..takut aku takut kot bila dia cerita...

Kuar dari perkarangan istana tu aku terus ker KTM Ipoh tuk bertanyakan tiket mlm nie...mlngnya tiket RM1 ty hanya dijual pada jam 8.00 mlm..tapi nasib baik kami dah berkomplot ngan seorang auntie nie tuk belikan kami tiket dulu..alkisahnya kerana kami perlu balik ker rumah ambil beg...masa tu pun dah kul 7.00 ptg...apa lagi pecut la..samapi umah dlm 7.30mlm. mandi n bersiap..makan semua dan terus ker KTM semula...mlm tu ayah, mak dan abg aku hantar..aku lupa lak nak tangkap pic ngan diorang...hampeh tul aku nie...mak aku sejak masuk ICU di dah lama tak g mana...sonok tgk bila mak aku nampak gembira...erm sedih lak...nanti aku ingat nak bawa family g Cameron lak....jom ZOOM Malaysia....

Sampai Kl kul 12mlm dan kami terus merayau kat KL tgk kerenah warga kota yg tak reti2 tido..samalah aku


Tiket balik ke KL...

Tak abis2 ambil pic...ahakz

1 comment:

cham's said...

baru i tau mana u dapat wajah cute ni? cos ur dad pun cute gak...erm*