Tuesday, December 2, 2008

2nd International Art Expo Malaysia 2008 finally end


Salam,

Selama 5 hari berkanpung di Matrade sempena 2nd International Art Expo Malaysia 2008, akhirnya berakhir pada hari Ahad yang lepas bersamaan 30 hb Nov...Sepanjang 5 hari tiu pelbagai pengalaman yang aku lalui, gementar(2 hari pertama), suka, penat, exposure, collect work, exchange bisnes kad....mcm2 ada....However, aku nak ucapkan terima kasih bebanyak kat kekawan aku yang telah menolong dari segi masa dan juga skill mereka iaitu, Am, Alina dan Faiz..tak lupa juga kepada adik angkat aku yg dari Pahang tu kerana meneman abgnya ni selama 2 hari...terima kasih semua...

Personally, pameran ini membuatkan aku lebih berusaha untuk merealisasikan impian aku untuk menjadi pelukis yg berjaya...peluang yang aku dapat tuk bertemu dengan pelukis2 yang ternama dari Malaysia dan juga luar negara memberi erti dlm kerjaya seni aku ini....tapi yang paling aku tak sangka bahawa aku akan bertemu dgn seorang pelukis dari web artist yang pernah aku sertai (http://www.myarthost.com)...beliau adalah Faiz Juhar....rupanya mamat ni kawan kepada aku Alina Abdullah..kecil dunia ni kan...memang tak sangka n really appreciate saat perkenalan itu....

Oh ya..sepanjang berada di situ sebenarnya aku dan kawan2 diberikan tugas tuk mengendalikan sebuah projek khas oleh organizer untuk Kementerian Penenrangan iaitu Visualising Rukunegara..tugas kami adalah untuk visualise visitors punya imppressions terhadap Rukunegara...untuk menjadikan booth kami lebih menarik, kami juga memberi peluang kepada para pengunjung untuk mem'visual'kan sendiri Rukunegara tu selain daripada kami yang melukis apa yg mereka rasakan mengenai Rukunegara....projek ini adalah sgt bagus pada pandangan aku kerana, ia diharap mampu menerapkan lagi nilai2 murni ke dlm jiwa masyarakat Malaysia.selama ini kita hanya tahu yang Rukunegara tu memang ada kat belakang buka nota semasa kita belajar di sekolah tapi kita langsung tidak di ajar or diberitahu kenapa Rukunegara itu di cipta

FYI,

The Rukunegara or sometimes Rukun Negara (Malay for "National Principles") is the Malaysian declaration of national philosophy instituted by royal proclamation on Merdeka Day, 1970, in reaction to a serious race riot known as the May 13 Incident which occurred in 1969. The incident proved at that time that Malaysian racial balance and stability was fragile at best. Immediately thereafter, the Malaysian government sought ways to foster unity among Malaysians. One of the methods used to encourage unity is the Rukunegara. The Rukunegara was inspired in part by the Indonesian Pancasila, and like the Pancasila, is based on five guiding principles.

The word Rukunegara can refer to the whole declaration, the words after the preamble (beginning Maka kami...) or the five principles alone.

WHEREAS OUR COUNTRY MALAYSIA nurtures the ambitions of:

  • achieving a more perfect unity amongst the whole of her society;
  • preserving a democratic way of life;
  • creating a just society where the prosperity of the country can be enjoyed together in a fair and equitable manner;
  • guaranteeing a liberal approach towards her rich and varied cultural traditions; and
  • building a progressive society that will make use of science and modern technology.

NOW THEREFORE WE, the people of Malaysia, pledge to concentrate the whole of our energy and efforts to achieve these ambitions based on the following principles:

  • BELIEF IN GOD
  • LOYALTY TO KING AND COUNTRY
  • THE SUPREMACY OF THE CONSTITUTION
  • THE RULE OF LAW
  • COURTESY AND MORALITY
Ayat tu aku ambil dari wikipidea..huhuhu....so enjoy the pics sepanajang event tu


Booth kami

Special project : visualising rukunegara

Me

My friend, Am an artist

My adik angkat, Fiq

My new friend, Faiz an artist

My friend, Alina an artist

Chaos scene 01

Chaos scene 02

Chaos scene 03

Am, Mr. Syed Ahmad Jamal & Alina

Me, Mr. Cheah, Am & Alina

Fiq, Me & Am

Yoshie, Alina's friend from Indonesia, Faiz, Am, Tanh (Vietnamese), Me and Zul, Alina's friend

Me & Mrs Cecilia








The end.

AdieWaridi

3 comments:

FADZLAN RIZAN JOHANI said...

Well done adie!

Salam perkenalan
PAKLAN
http://jalakmas.blogspot.com/

Adie Waridi said...

thanks pak lan..

FADZLAN RIZAN JOHANI said...

adie,
tumpang tanya..macam mana kalau kita nak organize art exhibitions kat gallery (procedure, cost,requirement, etc)?...

kalau ko ada masa email kat aku.
email: paklan_rizan@yahoo.co.uk

PAKLAN
http://jalakmas.blogspot.com/