Monday, November 30, 2009

Aku di ketika ini

Sepi lagi blog aku

Salam,

Sedar tak sedar dah nak hampir sebulan Adie tak update apa2. Sebnarnya banyak ada benda yg berlaku dlm tempoh sebulan tu, tapi entahlah Adie tidak berminat untuk mengupdatekan dlm blog Adie yg suam2 kuku ni...sendiri tidak tahu sebab sebenarnya Adie hilang nafsu berblog....ntahla...

Tapi Adie akan kembali menulis apa yg Adie rasa perlu...sbb ini bakal jadi catatan sejarah perjalanan hidup Adie . So takdela nanti blogger lain yg follow blog Adie ni mengomel sbb Adie tak update blog yg serba hitam macam org berkabung ni...hehehehe...

So dlm tahun depan, blog Adie ni akan berwajah baru..lebih ceria....tungguuuuuuuuuuu..



Salam sayang,
Adie Waridi

Friday, November 6, 2009

2012

Salam,

2012, pasti ramai yg ingat Adie akan wat review pasal filem 2012....erm bukanlah tapi ada kaitan gak...Adie cuma nakkongsikan dengan pembaca blog Adie mengenai 2012 yang Adie terima dalam email bulan Ogos lepas....Adie ni jahil pasal agama ni so Adie just nak kongsi mengenai email yg Adie terima ini...Anda buatla kesimpulan sendiri kita...yang penting kita sentiasa muhasabahkan diri sendiri dan selalu ingat kepadaNYA....

Ni isi kandungan email yg Adie terima;

Cuba kira... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet X akan lintas mai kat bumi ni)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender islam 2012 dan klik kat home page bawah ni untuk maklumat lanjut...

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".


UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES

2010 Calendar
Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 - September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 - November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010

2011 Calendar
Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 - August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 - November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011

2012 Calendar
Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 - August 18, 2012
Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 - October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012


Salam sayang
Adie Waridi Hamdan


p/s: isi kandungan email tu Adie langsung tak edit



Thursday, November 5, 2009

The Law of Giving and Receiving

Salam,


Sebelum terbaca artikel ni, Adie memng dah pratikkan sejak dulu..and memng ada kebenarannya. So sebagai bahan bacaan anda,Adie persembahkan (chewahhh) THE LAW OF GIVING AND RECEIVING





Ever since I remember, I've loved to give. I used to give my notebooks to other kids, share my clothes and even give away gifts I had received for my birthday. My mother used to criticize me and say that I was trying to buy their friendship. Maybe she was right, but I found pleasure giving and sharing my things.

As I grew older, I found out that most people think like my mother. I tried to hide it by volunteering for all kinds of activities. But then again I got the message that I was wasting my time, as I "don't get paid for all the hard work". Finally, I stopped.

After many years, I found myself feeling dead inside without any real joy. I realized that I had given up a source of happiness - the gift of giving. With this realization, I began practicing the Law of Giving and Receiving. Whether material things, mental concepts or just blessings.

This newsletter is one of our ways of giving. It is our opportunity to share our experience and knowledge.
After a year, I'm amazed at how much we have received out of it. I am grateful to all those people who allowed us to share our life with them.

This is how the Law of Giving and Receiving works.

Giving is the other side of receiving. Therefore if you wish to receive anything in your life, you first need to give it. It is that simple.

If you wish happiness, simply give happiness to the people around you. If you wish love, simply give love.
If you wish friendships, joy or abundance simply give it to the people around you and you will receive loads of it.

When you withhold your giving, you are withholding your source of abundance. You are stopping the flow of your own energy and you suffocate. No wonder I felt joyless and dead when I stopped giving.

Sounds a little too easy, doesn't it?

Where's the catch?

The catch is that you have to give without expecting anything in return. Giving for the sake of giving.
Only then the flow begins. The intention behind the giving is the most important. The intention has to be for the creation of happiness, harmony, peace and joy, as these are fundamental to life.


The reward will be there when you give from your heart and without condition.

Giving should be a joyful act, just as a child bringing a flower to his mother.

Albert Schweitzer said, "The one who gives is the one that receives most".

The easiest way to fulfill your wishes is by supporting others to achieve their wishes. This principle is true to individuals, organizations, businesses and nations. If you wish to be blessed with all the good things in life, learn to give a blessing to all that surrounds you.

Even a thought and silent blessing has the power to start the flow of giving and receiving.

Start practicing the Law of Giving and Receiving and watch your life become abundant and joyful.


article by: Vered (Tanmayo) Neta, trainer, coach and lecturer, specializes in relationships and women issues





Salam Sayang,

Adie Waridi Hamdan