Wednesday, December 31, 2008

Hang Out With The Guys

Salam,

Lama sungguh aku tak ketawa mcm semalam..bak kata Ello.."tu dia high pitch dia"..huhuhu..al kisahnya aku ni pemalu kalau dgn org yg tak berapa dikenali tapi after a few minute dah hang out together gather, kuar la sikit tanduk aku nie...hwa3...Back to the story, semalam lepak kat Pak Li Kopitiam Sec7 dgn beberapa org kawan baru, sebenarnya semua tu kawan Wan a.k.a Wenkt...tapi sebelum tu aku dan Am masuk UiTM selepas hantar Wan ke Pak Li jumpa Israq..tujuan masuk kat UiTM sbb nak g Kolej Kenanga ambil barang Ello (Ello adalah hmate Wan-diorang ni duk sebelah blok ngan aku, baru pindah)..Is pun ikut sekali...

Dah ambil semua barang, aku dan Am pun hantar Ello n Is kat PaK Li..at first ingat nak terus balik rumah masak coz dari tghari kuar tak balik2 lagi..bila tgk jam dan kul 10 lebih..nak masak sure lambat so kami pun join la lepaking kat Pak Li...so bermulalah pertemuan dgn rakan2 baru yang happening nie...hwa3...pada awalnya aku ni agak kekok sikit coz pr aku kan tak bagus, then lama kelamaan mulalah nak bua mulut bercakap...itu lah aku...pendiam yg melampau sgt tapi kalau dah bercakap lahar lak mulut tu...kutuk diri sendiri weiii...

Pada awalnya, hanya aku, Am, Is, Ello, dan Israq yg ada kat situ..kat meja yg begitu kecil untuk menampung kami semua..so semua duk dekat2 jer...then we move to other table yg lebih luas sikit coz there are another guys coming along...then come Izat a new friend of Wan where they met up at Beijing..jauh tu jumpa padahal masing2 duk Shah Alam...i just knew bout him thru wan blog...,Izat a little bit shy thru out the meet...just like me when come to the first meeting, then Shain came..this is the first time i meet him..before this i just know him by the pictures that wan shows to me and also thru the blog...bila mamat ni tiba, aku pun mula byk ckp..hehehe..ntahla maybe because he is a talkative person...still studying at UiTM doing his Event management course but at the same time do modelling...so aku rasa sesuaila dia study event management coz pr dia bagus sgt...friendly....mungkin sbb tu aku agak byk mulut ngan dia...bak kata Ello "dtg je Shain terus dia (aku) banyak ckp"...hwa3...tu la aku...kalau kena gaya memang aku talkative..tgk org gak...

Diorang ni sellau lepak kat Pak Li...and for me n Am, this is like our 4th times since the opening..hwa3...tak sosial langsung...diorang ni dah leh siap kenal nama pekerja Pak Li lagi....kat sini juga jumpa adik angkat aku si Ady Suffian yg dah lama tak sms abg dia ni..hehhee...Ady ni pun kekawan diorang gak...kecil dunia kan...so kitaorg lepak kat situ till midnite...talking n laughing...giler gelak tak hengat punya..aku rasa meja kami yg paling happening..dah la Pak Li tu pack ngan org...byt then it's really fun...dah lama tak hang out camni..coz dulu masa study kat Arau, aku ada group sendiri yg mana kalau g memana pun bersama...Z, Imad, Atok, Leq, Ina, Faiz, Mas..rindu giler kat diorang semua...aku suka yg gals sbb diorang sempoi giler...sonoknya..tapi la ni semua dah kawin kecuali aku dan Faiz...

Sebenarnya aku kepenatan pada mulanya, coz dari petang kuar g tolon Wan beli barang tuk wat wardrobe dia..tapi tu bukan sbbnya, sbb nya aku tido kul 6 pagi so aku ngantuk giler..kan aku dah cakap aku tido 12 jam sehari...hwa3..giler melampau...pas bis lepak, aku, Am, Ello dan Wan g Uptown Sec24 tuk beli sticker letak road tax keta...tak lepak lama pun coz semua dah penat so balik...aku dan am balik blok 47, Wan dan Ello balik blok 48....oh yeah masa nak balik tu wan hadiahan aku sebuah rantai jade yg dia beli kat Beijing...thanks a lot...semua tu berlaku kerana kat Uptown tadi aku cakap nak beli rantai jade yg bulat tu sbb nak matchkan ngan baju v neck warna hijau aku, tak sangka lak dia nak hadiahkan kat aku...really appreciate it....le pakai masa celebrate New year nanti..huhuhu..tapi celebrate kat ner?..takde plan lagi


Shain

Izat

Ello

Am, Aku & Shain

Ello, Wan, Izat & Israq

Israq, Am, Aku, Shain & Ello

Rantai Jade from Wan


p/s : diorang ni semua pangkat adik..aku ngan am je dah tua..hwa...tahun depan 29...

Salam Sayang
Adiewaridi

Tuesday, December 30, 2008

My Mail Art


Salam,

Not sleeping yet and I just finished doing my mail art. So this morning i will go to the post office to send it. and my mail art will fly far far away to Italy. Hopefully it will reach there safely, so that my mail art will be one of the entry..InsyaAllah



Front cover

Back cover

Inner


Salam sayang,
Adiewaridi

Window shopping+wayang=Sunway Pyramid

Salam,

Post yg awal tadi aku cakap cuti Maal Hijrah ni aku tak tahu wat apa, yup itu di belah paginya, tapi lebih kurang kul 3 aku g tolon kawan pindah rumah..nasib baik dari rumah tingkat 2 ker tingkat 1...tapi penat gak..lama tak wat kerja2 berat..hwa3...yg beratnya adalah tv flat screen dia yg 37 or 40 inch tu...aduh...kalau umah yg ada lift takpelah ni tangga jer..so masa angkat tu kena lah berhati2 kan...apapun dah selesai pun member aku ni pindah umah barunya dengan azam barunya itu..alhamdulillah...

So pas dah settle mengangkat bagai, aku ngan Am ingat nak g pekena ABC kat Restoran Cili Merah Sec9 Shah Alam...sedap wooo..tapi lastly tak g..sbb dah penuh ngan air sirap yg dibeli oleh member tadi kerana menolong dia pindah umah...tapi hati aku tetap kata nak kuar g jejalan...balik rumah, mandi2 pasty terus naik keta....tempat yg dituju=masih tak tahu..hwa3...biasalah, aku dan Am selalu wat kerja giler camni, nak jejalan tapi tak tahu nak g mana...fifkir punya fikir, lastly aku ckp aku nak g Sunway Pyramid...sebenarnya aku malas gak nak g mall sbb bg aku kalau g mall bukan kerana shopping baik toksah g..hwa3...tapi g juga la....sampai sana dlm kul 7.10...pastu blur nak wat apa..nak shopping jauh sekali lah ngan poket yg tak tebal ngan kertas berkepala Agunf..heheheh...tapi sempat gak la window shopping....




Memikirkan apa nak wat, akhir nya kami decide tuk tgk wayang kat TGV...sampai kat TGV,..erm tak byk pilihan cerita yg nak ditengokkan.cuma yg berkenan di hati Beverly Hill Chihuaha (betul ker aku eja)..alah pasal citer anjing yg lost tu...n lagi satu citer Angus what so ever la..lupa lak tajuknya...lastly tgk citer Angus tapi tayangannya jam 9.20pm..erm ada 1jam 30min...lama lagi tu.nak wat per ekk...akhirnya kami makan kat KFC...dinner time..aku order set Dinner Plate dan Am set Snack Plate...yummy...aku sampai nak muak untuk makan ayam yg ke-3..kenyang siot...apapun finger lickin good la..








Citer tu leh tahan la...best gak sbb aku gelak la sepanjang citer tu..ala citer pasal budak remaja yg cuba mendapatkan boyfriend idamannya...byk part yg aku rasa hilarious...memng kelakar tgk gelagat bebudak pompuan England tu...just love the accent..so British...hwa3...apapun ada part yg touching...so kapel tu elok gak la g nonton..the pelakon lelaki semua gorgeous, pompuan for me so beautiful with their own way...that is me..suka tgk citer remaja yg selalunya happy ending...but suka tgk aksi main actor/actress...so romantik..wish i can be like that...but i'm not so handsome like Rob and far away from being so romantic...so we end up bout 11.00pm...instead, heading back to Shah Alam, we actually going to KL for midnite sightseeing...so g jejalan KL waktu malam..tgk ragam manusia...lampu2...just love it...reach home bout 2.30am and i'm not sleeping yet, writing a new post for my blog..hehehehe

Salam sayang,
Adiewaridi

Monday, December 29, 2008

Mail Art from Carlos Zurck

Salam,

Hari ni cuti sempena Maal Hijrah so tak tahu nak wat apa kecuali on9, ingat nak g jejalan tapi no idea where to go..hwa3..lagipun ngah ekonomi meleset nie...so tgh2 surf internet, aku bukala web pasal art mail nie coz aku ada dapat invitation from Venice to join Mail Art..ngah dok sonok tgk artwork artist yg participate tu, aku ternampak satu artwork yg macam pernah aku lihat, tapi di mana ya...fikir punya fikir so baru teringat yg aku pernah terima mail art dari sorang artist ni namanya Carlos Zurck....lama gak aku terima art mail tu, nantilah aku hantar surat kat dia...so mamat ni bagi aku artwork dia yg bertajuk "Everybody Sit-Homosexual"...sebenarnya sedar tak sedar, melalui mail art ni, kami artist seluruh dunia juga akan menjadi seorang art collector...mana lah tahu artwork yg aku terima ni satu masa nanti harga dia cecah puluh ribuan ataupun jutaan ringgit..hehehee...itulah kelebihan seni catan ni..harga nya akan terus meningkat..so kalau byk duit n tak tahu nak wat apa, membeli hasil karya seni adalah merupakan satu pelaburan....kalau nak beli artwork aku leh gak, dialukan sgt..ala harga artwork aku start dari RM2k tuk saiz 3' x 3'....murahkan....

Bila ckp pasal seni ni, kita masyarakat Malaysia dan terutamanya org Melayu aku rasa tidak begitu berminat...coz aku rasa bila anak2 ckp nak sambung belajar dlm bidang seni, parent sure wat muka punya...persoalannya nanti ko nak jadi apa,jadi pelukis?...dah hilang akal ker!...aku rasa diorang rasa jadi pelukis ni takde masa depan....memang tak dinafikan ada pelukis yg tidak begitu berjaya and end up jadi pelukis jalanan jer..mungkin itu yg parent semua akan riso..tapi kalau mereka ini di didik dan di bawa ke saluran yg betul, aku yakin mereka mampu jadi seperti Picasso, Van Gough, Piet Mondrain just to name a few....so nasihat aku pada semua terutama parent, kalau anak tu minat art, jgn la sekat tapi bimbing mereka, cari saluran yg betul..bukannya terus hentam kromok dan tidak membantu...mereka boleh ada kerja lain, tapi kalau mereka ada minat terhadap seni, biarlah...kita semua kan ada minat, so gunakan sewajarnya kerana setiap diantara kita ni ada pilihan..kita boleh memilih...itulah lumrah hidup di dunia ni...yg penting, mestrilah bersungguh melakukannya dan yakin dgn keupayaan diri...bukan senang untuk berjaya...











[INFO]

Mail art is art which uses the postal system as a medium. The term mail art can refer to an individual message, the medium through which it is sent, or an artistic genre. Mail art is also known as postal art and is sometimes referred to as Correspondence/Mail Art (CMA).

Mail artists typically exchange ephemera in the form of illustrated letters, zines, rubberstamped, decorated or illustrated envelopes, artist trading cards, postcards, artistamps, faux postage, mail-interviews, naked mail, friendship books, decos, and three-dimensional objects.

An amorphous international mail art network, involving thousands of participants in over fifty countries, evolved between the 1950s and the 1990s. It was influenced by other movements, including Dada and Fluxus.

One theme in mail art is that of commerce-free exchange; early mail art was, in part, a snub of gallery art, juried shows, and exclusivity in art. A saying in the mail art movement is "senders receive", meaning that one must not expect mail art to be sent to oneself unless one is also actively participating in the movement.


Salam sayang,
Adiewaridi

Sunday, December 28, 2008

MA'AL HIJRAH 1430
Semoga dengan kehadiran tahun baru ini, maka bertambahlah ketaqwaan kita kepada yang maha Esa, InsyaAllah.
Doa Awal Tahun & Doa Akhir Tahun


Doa Akhir Tahun
(Doa akhir tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah - Ahad 30 Zulhijjah 1429H bersamaan 28 December 2008)
Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".


Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.
Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.


Doa Awal Tahun
(Doa awal tahun dibaca 3 kali selepas Maghrib - Ahad 1 Muharam 1430H/ 28 December 2008)

Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, Insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.




Maksudnya:
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.
Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantuny a dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.
Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.


MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

.
Peristiwa-peristiwa penting:
1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.

10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
Nabi Adam bertaubat kepada Allah.

Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.

Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.

Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.

Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.

Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.

Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.

Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.

Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.

Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.

Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.

Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.

Hari pertama Allah menciptakan alam.

Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.

Hari pertama Allah menurunkan hujan.

Allah menjadikan 'Arasy.

Allah menjadikan Luh Mahfuz.

Allah menjadikan alam.

Allah menjadi an Malaikat Jibril.

Nabi Isa diangkat ke langit.



Salam Sayang
Adiewaridi

Project Pop - Bukan Superstar




Bukan Superstar
by
Project Pop

Andai aku Pasha Ungu
semua wanita kan memburuku
Bila aku Ariel Peterpan
kau yakin ngefans karena gua keren

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Sexy badannya.. Mulan Jameela
cantiknya dia seperti aku
Giring Nidji sahabat aku
dekat denganku.. dialah aku..

Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Haa haa haaa… Haa haa haaa…

Andai ku Letto wis pasti aku wong jowo
Tapi kenyataan aku bukan siapa-siapa
kuingin engkau mencintaiku apa adanya

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kata orang ku mirip Glenn Fredly
suara merdu, wanita jatuh hati
Namun semua itu hanya mimpi bagimu woohoo~

Jadi… semua itu hanya mimpi?
Ya iya laah… masya ya iya dong
duren aja dibelah bukan dibedong

Ku bukan superstar kaya dan terkenal
Ku bukan saudagar yang punya banyak kapal
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Kamu bukan super, kamu bukan setar
Kalo digabungin kamu bukan supersetarr..
Ku bukan bangsawan, ku bukan priyayi
Ku hanyalah orang yang ingin dicintai

Haa haa haaa… Haa haa haaa…



[NOTE]

Aku suka banget sama lagu ini..bila tgk videoclip dia lagi la best terutama bab Glen Fredly tu..real..hwa...kita enjoy

Salam sayang
Adiewaridi

Al Fatihah kepada Tuanku Jaafar


Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tunku Jaafar Tuanku Abdul Rahman mangkat di Hospital Tuanku Jaafar di sini pagi ini , 27 Disember 2008.

Almarhum sebelum itu dimasukkan ke hospital tersebut setelah mengadu sakit dada.

Ketika ini jenazah masih lagi berada di Hospital Tuanku Jaafar dan akan dibawa ke Istana Hinggap Seremban.

Difahamkan jenazah almarhum akan dikebumikan esok.

Bersamalah kita menyedekahkan Al-Fatihah kepada almarhum.

Amin

Full of invitation


Salam,

Aku baru jer balik dari menghadiri satu majlis perasmian di KL...penat tapi tk sabr rasanya nak memblog.


INVITATION No 01

Tempat : Art City Gallery, Ampwalk, Jalan Ampang Kl
Masa : 12.00 tgh

Majlis : Makan tengahari


Aku sebenarnya tak cukup tido sbb semalam aku tido kul 4pg, then pukul 8 dah bgn dan bersiap tuk hantar kawan aku gi klinik kat sec18, Shah Alam..kaedahnya, member aku ni ada appointment ngan dentist dia pasal pemasangan gigi geraham palsunya...since samapi awal dan kliik hanya buka pada jam 9.30 pg, kami pun breakfast dahulu di sebuah restoran mamak berhampiran. Segala urusan di klinik abis hampir jam 11pg sedangkan aku dah ada janji ngan En Suzlee untuk ker Art City Gallery jam 11pagi...aku pada masa tu dah macm tak nak g lagipun kawn aku ada temankan En Suzlee coz aku rasa nak tido..sambung tido tapi ketuka aku sampai rumah dlm 11.15pg member aku dan juga En Suzlee masih menunggu di bawah blok umah aku..Nak tak nak aku bersiap di atas dan memakai ala kadar jer..tak sempat nak setting rambut...

Di city Art Gallery ni ada sedikit jamuan tghari..yang hadir kebayakkannya adalah org cina kerana pemiliknya adalah cina...leh kira melayu yg ada dlm 6 org saja....ni adalah merupakan kali ker 3 aku dtg ker galeri ini..Pemiliknya Mr Vincent adalah merupakan seorang yg humble dan begitu memperjuangkan art scene di Malaysia ni...semasa majlis itu berlangsung, ada diceritakan sedikit perancangan tuk acara seni tahun depan...pada tahun 2009, Mr vincent merencanakan bahawa adalah merupakan tahun untuk seni, kerana beliau telah merancang beberapa projek seni sepanjang tahun 2009...yang paling menariknya, peluang yg aku ada...dan tidak heran la sekiranya hasil kerjaya aku akan berada di art fair di beberapa buah negara luar.....apa yg aku pasti ianya merupakan peluang yg baik untuk aku melebarkan sayap ke peringkat antarabangsa...aku juga mungkin menyertai satu majlis amal iaitu Art Auction yang akan berlangsung pada bulan Januari tahun 2009...Kutipan hasil jualan lukisan adalah untuk 2 organisasi yang berkaitan dgn kanser dan juga leukimia. Pada jam 3ptg akami pun beransur pulang ke Shah Alam..dalam keta aku tido..heheheheh..penat siot..tetapi sampai jer umah terus terang bijik mata aku ni...sempat lagi la merasa cendol di bawah pohon cemara kat tei jalan menghala ke Bukit Raja Klang....itu adalah antara port tu aku menikmati cendol dan laksa yg sedap...tak caya cuba try test...so hiperbola kan.. dah la cuba, try lagi pastu test lak....









INVITATION No 02


Tempat : Galeri Chandan, Jln Gelenggang, Bukit Damansara
Jam : 8.00mlm

Majlis : Perasmian pameran 'Between the lines" oleh Hasnul J Saidon



habis je lelepak makan cendol segala bagai, aku pun terus balik kerumah. Masa tu dah kul 6 lebih...samapi umah aku terus buka internet..yela nak balas dendam pasal semalam langsung tak leh online, sebab tu aku tido kul 4pg....tgh nak memblog, sedar tak sedar dah masuk mahgrib..apa lagi kelam kabut la aku bersiap, mandi, gosok baju, str8kan rambut bagai....last2, lewat gak sbb sampai jer umah En Seuzlee kena tunggu budak lain lak yg nak join sekali..tunggu punya tunggu tak gak sampai sedagkan masa dah lebih jam 8.00mlm. akhirnya En Suzlee ckp belah jela..apalagi mncanak la member aku membawa keta....dah la mencanak satu hal, pastu satu hal lagi tak pasti mana tempatnya....walaupun membawa map yang aku sempat print sebelum kuar tadi, kami tetap gak sesat....

Kami samapi ketika majlis berlangsung..ucapan artist yang panjang lebar..he3...ini adalh merupakan kai pertama aku dtg ker galeri ini....pameran kali in memaparkan semua karya drawing En Hasnul dari zaman dia belajar sehingga la kini...aku dan member aku Am, masih baru dlm art scene di Malaysia ni, so tak berpa kenal sgt ngan para hadirin terutama artist wlaupun ada beberpa muka yg kami dah biasa lihat di setiap perasmian lukisan...oleh sbb itu juga selesai jer perasmian aku terus makan...yeah makan...ternyata makanan malam ni sedap2 belaka..ala lupa nama katerer dia kalau tak leh pormote dlm blog nie...di samping itu jua, kami turut dihiburkan dgn beberapa buah dendangan lagu oleh En Hasnul sendiri dan juga beberapa rakan artist..










INFO

Pameran Solo oleh Hasnul J. Saidon
15 Dec 2008 - 15 Januari 2009
Galeri Chandan
15, Jalan Gelenggang, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur
Masuk percuma



Samapi umah kul 12 lebih...bdn aku penat giler tapi aku tetap memblogging lagi di kala ni walaupun mata dah ala2 manja jer ni

Salam Sayang
Adiewaridi

Saturday, December 27, 2008

Histeria-The review


Salam,

Apa yg aku nak describe pasal filem Histeria arahan James Lee nie...let me put this way, ianya sebuah filen thriller/ horror yang boleh di predict storynya kerana jalan citer yg mudah untuk di fahami..org putih kata str8 to the point..gitu la senah..katanya...Apapun aku agak berpuas hati menontonnya...aku menonton citer ni last Friday ngan 2 org kawan kat Bukit Raja Klang..since citer ni dah kuar lebih seminggu so leh la aku citer secara penuhnya citer tu..hwa3


Petikan dari blog Amy Ikram, since aku malas nak naip..hwa3

‘Histeria’ adalah sebuah kisah seram yang berlaku di salah sebuah kolej swasta. Tujuh orang pelajar nakal (Alissa, Tini, Malini, Murni, Maryam, Jenny, dan Kerek) yang menamakan kumpulan mereka sebagai ‘Pink Ladies’, berpura-pura terkena histeria, hingga terpaksa dipanggil bomoh untuk memulihkan mereka. Namun tindakan mereka itu mengundang masalah lain apabila mereka bertujuh dikenakan denda, membersihkan kawasan kolej selama seminggu ketika cuti semester. Mereka ditempatkan di satu dorm yang kelihatan menyeramkan. Terdapat seorang pelajar baru (Zeta) menyertai mereka. Sebelum Zeta diterima menjadi ahli Pink Ladies, beliau perlu diuji, iaitu bermalam di sebuah makmal berhantu. Tujuh pelajar lain cuba menakut-nakutkan Zeta. Namun kejadian menakutkan benar-benar berlaku apabila pelbagai perkara misteri dialami oleh mereka semua. Ianya bermula selepas Jenny mengambil “sesuatu” yang bukan miliknya. Jenny telah mengekori tukang kebun sekolah menanam sesuatu di bawah sebatang pokok pelik. Tanpa dapat menghidu bahaya yang bakal menimpa mereka semua, Jenny kemudiannya menggali tanah tersebut lalu mengambil barang yang terdiri daripada sehelai kain kuning, tulang, rambut dan serbuk darah. Keadaan bertambah celaru dan mengerikan apabila seorang demi seorang daripada mereka dibunuh kejam oleh satu lembaga yang berkeliaran di kawasan kolej tersebut. Ada yang mati ditusuk gunting, ada pula digantung di tiang bendera, dicekik leher dan sebagainya. Yang terselamat hanyalah Murni. Malangnya bukti menunjukkan Murni adalah pembunuh kepada mereka yang lain, bermotifkan dendam kerana sering dibuli. Dan Pakar Psikiatri pula mengandaikan Murni pengidap Paranoid Schizophrenic, sejenis penyakit mental. Apakah benar Murni yang membunuh?...hwa tetap nak tinggalkan persoalan wlaupun pada penhuju8ng citernya aku rasa semua org leh wat ulasan yg konkrit


So kesimpulannya leh aku kata seperti berikut:

1. Sebuah citer horror yang menarik kerana scene suspen tu ada yang menjadi.

2. Aku suka suasana yang digambarkan di layar, cinematografi yang menarik sesuai ngan suasana sebuah filem horror

3. Aku tak faham what the hell in the world yg suasana dlm hospital tu gelap mcm tak bayar elektrik setahun or ngah dlm proses penjimatan elektrik?..mana ada hospital yg gelap kat koridornya...sapa nak jawap...

4. The title of the movie is Histeria but thru out the movie langsung takde kaitan dengan sindrom histeria (kecuali yg di perolok-olokkan)...yg ada hanya jeritan berpanjangan, mungkin jeritan+hantu=histeria....walaupun penuh dgn jeritan tapi ianya masih boleh diterima pakai oleh gegendang telinga kita semua (maksudnya jeritan yg sesuai ngan time dia la-tu pun aku gak kena terangkan) tak seperti satu cerita tu yang menjerit jer sepanjang masa sampai bingit telinga dengar ouls...tekalah filem apa

5. Aku patut bagi kredit kat tukang wat effect filem ni...suka tgk mayat minah dlm toilet tu (lupa nama watak tu..hwa3) and mayat cikgu Helmi (ingat lak namanya..sapa nak jawap..he3)

6. Permulaan citer bagi aku adalah agak membosankan sampai aku rasa nak tertido..uuiikk larikkk

7. Pemilihan pelakon leh kata 90% sesuai n aku suka lakonan Lyana, Scha, Ady Putra dan pelakon2 senior..huhuhu...but aku rasa Scha macam tak berapa sesuai untuk wataknya..bukan dari segi cara dia menjiwainya tapi fizikal diri yg aku rasa membuat kan dia kelihatan lebih tua dari student lain....salah kelas nie...atau mengulang kelas kot..hwa3

8. Ada unsur2 x-rated yg masih lulus dari pihak penapisan yg menarik perhatian iaitu skandal cikgu ngan anak murid (masa Cikgu Helmi berbisik ngan Ju tu aduh meremang siot) dan scene lesbo...wah mcm best jer tgk watak Alisa dan Zeta hampir bercium...kalau ada adengan meraba kat leher lagi bestkan.berangan....hwa3


Erm lagi..rasa nya aku tak tahu nak tulis apa..sbb aku ni bukannya penggiat seni n tahu selok belok pembikinan filem tapi hanyala penggemar citer2 horror (suka sgt sampai teringin gak nak tgk hantu...) dan pengunjung pawagam di Malaysia ni yang mengharapkan sesuatu citer yg berbaloi tuk duit yg telah dikuarkan...lain la kalau Abg Ajami invite tgk premier....hwa3...So itula pandangan aku terhadap filem arahan en James Lee kita ni yang sungguh berbakat dlm menghasilkan filem indie...apapun anda semua masih ada pilihan masing2; mahu menonton atau tidak


Salam sayang
AdieWaridi

Friday, December 26, 2008

Wenkt:: New addition in my fren list


Salam,

Wenkt a.k.a Wan adalah merupakan sahabat baru dlm hidup aku. Macam mana kenal?..erm let me recall..kami jumpa masa besday party (bukan party pun) my housemate Am yg kami wat kat rumah flat kami (eh silap rymah flat yg kami sewa) di Sec7 Shah Alam....the celebration simple jer..masa tu aku, Am, Nasha dan Izad g berbuka puasa kat Intekma Shah Alam. so pas berbuka posa tu aku g beli kek kat Secret Receipe....so masa bersiap tuk tiup2 lilin tu, kawan si Nasha iaitu Wenkt kata nak join sekali so masa tu la kami bertemu..nak dijadikan cerita, Wenkt ni juga merupakan rakan kepada salah seorang client wedding kami. Kecik jer dunia ni kan...review pasal besday tu leh tgk kat blog Wenkt

Berbalik kepada si Wenkt nie, bagi aku dia adalah seorang yg baik dan juga ambitious..mana taknya, muda2 lagi dah ada bisnes sendiri...cabang income dia bukan dari satu source tapi beberapa cabang. Dia adalah pemilik Min Homestay, Wan Homestay, Ain Arabia Travel agency, Restu Jaya Catering, Part time French Tutor at UiTM Shah Alam, Non-Executive Independent Advisor for 2 ministries dll...memng menarik ..di samping founder Dafi FC (income dari ads kat web tu)..so kesimpulannya dia seorang yg hardworking or should i say workaholic..yeah he is...so aku memng kagum ngan apa yg di wat...jadi inspirasi dan motivasi aku...

Now, kami mula tuk mengenali sesama sendiri..hope perkenalan ini berkekalan..so kepada sesiapa yang nak gi melancong leh la call mamat ni..harga dia menarik siot...jgn lupa mention nama aku..so senang nak minta komisen nanti...hwa3


Salam sayang,
Adiewaridi

Thursday, December 25, 2008

Cuti Xmas

Salam,

Hari ni cuti Xmas...aku tak wat apa2pun..erm...most of the time kat umah ngadap pc and surf internet...Hari ini gak perasaan aku bercampur aduk..bengang ada, suka sikit ada, ntahla...mengalahkan budak pompuan yg ngah period...hari ini ada lagi seorang blogger yg telah menjengah blog aku yg tak de hala tujuan...bak kata coursemate aku kepada kawan aku yg cuba mengorat dia.."takde matlamat hidup"...begitu la juga aku rasa blog aku ni...hwa3..sian blog aku tuan tanah sendiri kutuk....so yg menjengah tu seorang awek...tak tahu lagi nama sebenar..tapi menggelarkan dirinya Kiss...erm sedap gakkan kalau ada nama anak pompuan Kiss..erm mcm Kiss Kasandra, Kiss Natasha..hwa..berangan nieh...so selalunya sesiapa yg jengah blog aku ni aku akan terus link ngan blog aku...sebagai tanda penghargaan aku kerana membaca blog aku ni...(baca ker)

Hari ni, kawan zaman belajar kat Arau dulu tumpang tido umah...lama gak dia tak dtg lepak umah aku...dia baru jer balik dari outstation ke Taiping...dia lah yg aku rasa selalu pusing Malaysia kerana kerja..tapi bdan tetap maintain comel berisi...kalau aku rasanya kurus lagi...yelah aku kan spesis yang kena tido sehari 12 jam...sementara nak tunggu dia siap buat laporan akhir tahun dia, menilai staf2nya, aku memblogging la coz pas dia siap aku lak kena tolong siapkan penilaian dia lak..dah mcm seksitari dia lah aku nie...(aku pun pelik ada ngan gomen ni, dah la kena tulis tangan pastu ruang dia kecilnya...pastu diorang ni byk la kursusnya..nak kena isi kan ruang yg kecil tu..aduh....) dari kenal 10 tahun dulu,perangai dia memng camtu..suka suruh aku isi apa2 borang..katanya tulisan aku ni cantik..dulu yea la kot, tapi sejak dah bertahun tak menulis rasanya mcm cakar ayam...tak kisah la tapi aku ni pun memg suka tolon org ..tak kisah pun..sonok apa kalau kita tolon org...kerana bagi aku, bila aku tolon org, aku dapat satu perasaan yg sungguh indah..ntahla tak dpaat nak describe so g la tolon org....moral of the story marilah kita sesama tolon menolong..yeahhaaaa


Salam sayang,
Adiewaridi

Wednesday, December 24, 2008

Free passes to YOUTH09 FESTIVAL


Salam,

Kali ni post aku lain sikit...aku akan bg free passes ke YOUTH09 Festival yang akan berlangsung di PWTC pada 9-11 Januari 2009. So kepada sesiapa nak free pass ni sila klik kat link di bawah nanti..anda bukan saja dapat free pass tapi juga goodie bag...so apalagi rebut la peluang ni selagi masih stock..hwa3..selain itu anda kalau taknak pergi boleh jemput kekawan lain, cara nya senang jer suruh diorang klik kat link yg aku bg di bawah ni....


[INFO]

Hi

I'm going to YOUTH'09 and I got you a free pass so you will not need to line up at the long queue, and you get an exclusive YOUTH'09 goodie bag!

Claim the YOUTH'09 pass I gave you:
http://youthsays.com/go/2nt


What is YOUTH'09?

It's Malaysia's Largest Youth Lifestyle Festival, based on the success of YOUTH'08, where 20,000 youths came together, participated in over 100 different activities, and sponsors pitched in RM300,000 worth of cash and prizes! The buzz created over RM1,000,000 of media value, and touched the lives of many.

The excitement makes a comeback...
with YOUTH'09 in January 9th ~ 11th 2009...

3 days
100 activities
50,000 youths.

Youth personalities, friends, online communities, students, celebrities, Facebook groups, entrepreneurs, hot chicks, cute guys, bloggers, dancers, singers, photographers, fashionistas, college kids, young adults... will be there for 3 days of celebration and activities across every youth interest you can imagine.

Together, we will make this the biggest youth lifestyle celebration Malaysia has ever seen! ;)

Now that you know why we totally have to be there!

Claim the free pass I gave you:
http://youthsays.com/go/2nt

Hurry, before they run out!

And see you there!

ADIEWARIDI


Sunday, December 21, 2008

Penghuni Awal Rumah 905



Salam,


Penghuni Awal Rumah 905 adalah merupakan nama sebuah pameran lukisan yang sedang berlangsung di RA Fine Art Kuala Lumpur. So pada 15 hb Disember aku bersama Am dan en Suzlee telah pun menghadiri majlis perasmiannya...kami sampai ketika pemilik galeri tersebut iaitu Raja Ahmad sedang berucap...mungkin baru lagi la..coz ucapan diapun panjang lebar n kekadang tu aku tak dgr sgt...huhuhhu...pameran tersebut di rasmikan oleh Pengarah Galeri Petronas.

Pameran ini menghimpunkan karya-karya daripada 6 artis iaitu A. Latiff Mohidin, Allahyarham Zulkifli Dahlan, Maryam Hj Abdullah, Mohd. Yusof Osman, Mustapa Hj Ibrahim dan juga Siti Zainon Ismail. Dah lama aku tak menghadiri perasmian pameran lukisan dan seingat aku, kali terakhir adalah di Art Village Kelana Jaya.

Seperti yang aku jangkakan, kami bertemu dgn kawan aku, Alina UPSI..aku panggil dia camty sbb masa kelas akrilik dulu, dlm kelas tu ada 2 Alina so since dia belajar n mengajar di UPSI kami pun panggil Alina UPSI. .Dia ni yang aku rasa rajin menghadiri mana2 aktiviti seni yang berlangsung di Malaysia nie..bukan setakat pergi tetapi turut serta pun byk gak...dah nama pun budak art dan bakal bergelar pensyarah art juga bila dia sambung belajar di US nanti pada tahun hadapan.

Aku lak, still baru di dunia seni visual di Malaysia ni dan cuba mencari tempat kosong di dalamnya..tapi bak kata sifoo aku, En Suzlee ; Aku tak nak jadi pelukis yang hanya hasil karya dan keuntungannya diperolehi setelah berada dlm 'tanah' tetapi sebaliknya menjadi seorang artis yg di kala hayatnya di hargai. So aku tak nak jadi Van Gough tapi Picasso tapi bukan meniru gaya hasil kerja mereka k....

Di malam tu ketika semua para hadirin menjamu selera..makanan yang disediakan sedapp..lupa ambil alamat caterer tu...Kopratasa mengjadi penghibur halwa telinga kami semua dan juga beberapa org artis menyumbangkan sajak mereka seperti Pian Habib, Siti Zainon dan sebagainya...Aku tak pernah berada dlm suasana begini sebelum ini dan aku rasakan ia sesuatu yang menarik..perihal seorang anak seni..keindahan seni...

Melihat kejayaan mereka, aku pun turut ingin menjejaki..merasai sendiri keindahan dunia bergelar anak seni yang mungkin masih mentah dlm diri aku..aku berdoa tahun hadapan 2009 aku akan dapat membuat pameran di dalam dan luar negara..Insyaallah


Raja Ahmad berucap

Lupa namanya lak..perasmi


Karya2 yang dipamerkan

Bersama Prof Siti Zainon

Aku?

Ngan Lina UPSI..rindu ngan dia lak

Lina, Aku dan Am


En Suzlee and the gang